Schrijver | Columnist | Scenarioschrijver | Spreker | Schrijfcoach

DE SCHRIJFCOACH


Je wilt meer uit je schrijftalent halen?

Schrijven valt te leren. Daar ben ik van overtuigd. Iedereen met aanleg voor taalgebruik kan door het leren van schrijftechnieken zijn of haar teksten naar een hoger niveau tillen.

Met mijn decennialange ervaring als schrijver en schrijfdocent en -mentor aan onder meer Schrijversvakschool ’t Colofon en de Amsterdamse Theateracademie, neem ik je graag mee naar nieuwe wegen op jouw pad als schrijver.

Hier vind je je de cursussen die ik geeft en die je snel verder helpen op jouw persoonlijke pad als schrijver.

CURSUS VERHALEND SCHRIJVEN

CURSUSPRIJS 8 LESAVONDEN VAN 2½ UUR: € 395,-

Ontdek de schrijver in jezelf.

Weet je niet goed welke thema’s om over te schrijven bij jou passen? Ben je er nog niet achter wat jouw persoonlijke stem, richting of stijl is als schrijver? Wil je beter worden in het uitwerken van verhaallijnen? Meer spanning in je teksten brengen? Je karakters boeiender maken? Ben je de schrijver in jezelf nog aan het ontdekken? Of ben je al wat verder op het schrijverspad en wil je beter leren schrijven?

Dan is de schrijfcursus ‘Verhalend Schrijven'’ dé oplossing. In 8 lessen van twee en een half uur, ga je op zoek naar jouw persoonlijke grenzen waar je bij het creatieve schrijven tegenaan loopt. En je leert uiteraard over die grenzen heen te gaan. De 8-weekse schrijfcursus 'Verhalend Schrijven' is dé manier om inzicht in je schrijftalent en antwoorden op je vragen te krijgen.

Uitdagende opdrachten laten je ontdekken waar je nu staat in je schrijverschap. Je verwerft inzicht in waar je nog aan moet werken en waar je heen wilt met schrijven. Je krijgt meteen feedback op de opdrachten, zowel van de docent als van je medecursisten. Omdat je in je persoonlijke schrijfproces op zoek gaat naar de schrijver in jezelf, is de cursus geschikt voor zowel de beginnende schrijver als voor de al wat meer gevorderde schrijver.

Wat heb je geleerd als je klaar bent?

Je weet welk genre bij jou past. Je hebt inzicht in je zwakte punten en je weet hoe je die kunt oplossen. Je bent niet bang voor de dreiging van de 'witte pagina' omdat je overal onderwerpen weet te vinden. Je beheerst diverse technieken die je sterker maken in alle aspecten van je schrijverschap. Je hebt inzicht in jouw persoonlijke pad als schrijver. En bovenal, je bent enorm gestimuleerd en gemotiveerd in het schijven.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Voor iedereen die beter wilt worden in het schrijven van fictieve verhalen, die de kracht hebben de lezer op de eerste pagina bij de keel te pakken en hem geboeid vast te houden tot de laatste letter.

De cursusopbouw.

 • Les 1: Wat is de essentie van een goed verhaal en hoe vind je je onderwerpen?
 • Les 2: De setting. Het belang van een tot de verbeelding sprekende omgeving voor je verhaal.
 • Les 3: Personages. Hoe ontwikkel je boeiende personages, die je verhaal voortstuwen?
 • Les 4: Hoe bouw je een sterk plot, zodat je verhaal de lezer vasthoudt tot de laatste letter?
 • Les 5: Dialoog en scène. Scènes zijn de bouwstenen van je verhaal. Dialogen onthullen je personages.
 • Les 6: Begin en einde. Hoe schrijf je een sterke opening voor je verhaal die de lezer vastgrijpt en een einde dat de lezer bijblijft?
 • Les 7: Beschrijvingen en woordkeus. Ontdek je eigen unieke stem als schrijver.
 • Les 8: Schrijven is schrappen. Van de ruwe naar de de definitieve versie.

Achter alles schuilt een verhaal.

Welk verhaal heb jij te vertellen?
Mocht de onvoorspelbaarheid van het coronavirus het gedurende de cursus onmogelijk gaan maken de lessen op locatie te volgen, dan kunnen we direct overschakelen naar de digitale 'lesruimte'. Dus de cursus kan hoe dan ook doorgaan, ook al gaat covid-19 misschien proberen roet in het eten te gooien.

CURSUSGEGEVENSAANTAL LESSEN:
De schrijfcursus 'Verhalend Schrijven' bestaat uit 8 lessen van elk twee en een half uur en wordt gegeven op dinsdagavonden.

DATA:
De lessen zijn op: 5, 12, 19 & 26 jan. / 9 & 23 feb. / 2 & 9 maart 2021.

TIJDSTIP:
Elke les duurt van 19.00 tot 21.30 uur.

INVESTERING IN JE SCHRIJVERSCHAP:
De investering voor de volledige cursus bedraagt €395,-

DOCENT:
Hans van Bergen

LOCATIE:
Een inspirerende historische locatie aan het Munsterplein in Roermond op 5 minuten lopen vanaf het station.

GROEPSGROOTTE:
De schrijfcursus wordt gegeven voor een kleine groep van maximaal 5 personen. Daarom is er voor elke deelnemer ruimschoots persoonlijke aandacht.

HANS VAN BERGEN, SCHRIJVER EN SCHRIJFCOACH

Ik sta te popelen om in een inspirerende omgeving met een groep gelijkgestemden aan de slag te gaan met het prachtige vak van schrijven.

Zelf werk ik zo’n veertig jaar als zelfstandig schrijver van fictie en non-fictie. Ik heb tientallen scenario’s geschreven voor drama, radioverhalen, documentaires en docudrama voor diverse landelijke en buitenlandse omroepen.

Verder schrijf ik proza, poëzie, journalistieke reportages, columns, toneelstukken en musicals. Mijn werk werd meerdere malen bekroond. Zes jaar lang was ik de officiële stadsdichter van de gemeente Roermond.

Als docent creatief schrijven en schrijfcoach, heb ik jarenlang in diverse disciplines les gegeven aan onder meer Schrijversvakschool ’t Colofon en aan de Amsterdamse Theateracademie. (kijk hier als je meer wilt zien over mijn ervaring als schrijver)

My Image

REACTIES OP RESULTATEN

Als schrijfcoach werk ik met volwassenen, jeugd en kinderen. Dit zijn reacties op de landelijke resultaten die ik heb behaald met poëzielessen aan kinderen van de groepen 8 van basisschool Aan de Roer, in Roermond.

De school stuurt de gedichten ook altijd in voor de landelijke gedichtenwedstrijd.En steevast met succes, zo lijkt het wel. De school won vorig jaar vier prijzen. Dit keer werden maar liefst zes inzendingen bekroond Daarnaast ging er ook nog een groepsprijs naar Aan de Roer.
Dagblad De Limburger
‘OBS Aan de Roer had dit jaar een zeer poëtische inzending die de jury aangenaam verraste.’
Juryrapport poëziewedstrijd’ Stichting Kinderen en Poëzie
Voor de wedstrijd werden dit jaar ca. 34.000 gedichten ingestuurd door leerlingen van 800 scholen in het hele land. Daarvan werden zo'n vijftig gedichten bekroond, waaronder de zes gedichten van de Roermondse scholieren. Volgens de ‘Stichting Kinderen en Poëzie’ is het de eerste maal dat er zoveel leerlingen uit één groep een prijs winnen.
Weekblad De Trompetter

 • TROS omroep, logo
 • KRO NCRV omroep logo
 • Human omroep, logo
 • Stacks Image 279
 • Stacks Image 283
 • Stacks Image 287
 • Stacks Image 291