Achter alles en iedereen schuilt een verhaal. In ‘Dwaalverhalen’ schrijf Hans wekelijks over verhalen die mensen achterlaten op hun dwaaltocht door het leven. Tranches de vie, fragmenten uit het leven.

388 min. leestijd

PELGRIM door Hans van Bergen

Santiago de Compostela, Veld onder de sterren; het woord had voor hem altijd geklonken als een verlossing van de eindeloze rij vergaderingen, telefoontjes, emails en afspraken. ’s Avonds sprak hij doodvermoeid het woord soms uit als een mantra,


485 min. leestijd

BELOFTE door Hans van Bergen

Het oude kerkhof in Larragh. Een eeuwige Ierse wind slijt er de tijd glad en schuurt de grafstenen naamloos. Schapen met vuil geklit haar houden het gras tussen de graven kort. De oude fragiele vrouw was me niet opgevallen.


152 min. leestijd

VANDAAG VOORBIJ door Hans van Bergen

Iemand zal de tijd naar zijn hand moeten zetten en gaan staan boven vluchtig schijnbelang van de dunne lagen van louter dit vluchtig moment. Iemand zal dat moeten doen.


489 min. leestijd

BLIK OP EEN HERFSTAVOND door Hans van Bergen

Een late herfstavond. Bomen buigen met de wind mee. Het water rimpelt op de rivier. De straat waar ik op uitkijk is leeg en lijkt door iedereen vergeten. Een vale maan sluiert haar, met het dunne licht van een filmdecor. Vanachter het raam waar ik zit speel ik met mijn handen regisseur.


493 min. leestijd

HOEVER GAAT HET GELOOF IN JE EIGEN KIND door Hans van Bergen

Hoever gaat het geloof in je eigen kind? Hoelang blijf je er van overtuigd dat jouw kind de nieuwe Rachmaninov is? Terwijl zelfs de nauwste familieleden het niet meer trekken om zonder opzichtig geeuwen en andere zichtbare sporen van auditieve kwelling en uitputting.


495 min. leestijd

ZEN ONDER HERFSTLUCHT door Hans van Bergen

Het water van de rivier volgde zijn eeuwige gang. Herfstbladeren in aardetinten dreven mee op de stroom of strandden achter riet en dode takken. De herfstlucht was zwaar en donker als lood. Ver weg krijste een enkele hongerige meeuw schril.


486 min. leestijd

DE OUDE DICHTER door Hans van Bergen

De dichter. Het woord kan zijn wapen zijn of de hand waarmee hij liefheeft. Zijn pen kan zijn masker zijn waarachter hij zich verschuilt. Of het scherpe scalpel, waarmee hij zichzelf voor zijn lezers tot op het bot opensnijdt.


475 min. leestijd

OPGEKROPTE FRUSTRATIES door

Haar voorkomen was breekbaar haast. Traag schuifelde de oude vrouw over het trottoir, dicht langs de gevels van de winkels. Alsof hun statigheid veiligheid bood tegen de gevaren van de straat.


471 min. leestijd

ALS ZELFS VOEDSEL GEEN TROOST MEER BIEDT door Hans van Bergen

Soms worden we deelgenoot van intieme ontboezemingen waarvan we meteen weten dat ze eigenlijk niet voor onze oren bestemd zijn. Een te hard gevoerd telefoongesprek in de trein, een gesprek in een wachtkamer of een openhartige, drankgestuurde uiting van emoties op een terras.


419 min. leestijd

EIGENES GEBIET SNEL WEER KWIJT door Hans van Bergen

Zomer 1975. Roermond had zich vakantievierend neergevlijd op de oevers van grindgat de Weerd. Een perfecte zomerdag: zon, water en tussendoor ijsjes, cola en chips. De ’dikke Mercedes’ met Duits kenteken die aan de rand van de weg parkeerde, viel nauwelijks iemand op. Nog niet!


ACTUEEL


Vakantieverhalen: Neuwe boek van Hans van Bergen

Een verzameling ontroerende en hilarische columns over weerbarstige bungalowtenten, bizarre liftvakanties, bijzondere ontmoetingen en andere herkenbare vakantiebesognes.

Ook verkrijgbaar bij:
My Image