Welgemeend advies voor BovenMokerheiers voor het vieren van carnaval in Roermond

20130209-101755.jpg

Beste BovenMokerheiers,

Aan het begin van de Moeder der Limburgse Feesten (vanaf hier De MLF), wil ik graag iets kwijt. Ik val meteen met de deur in huis (en nee, de opmerking: ‘Pas dan wel op want er staat een paard in de gang’ is niet leuk).

Ik weet beste BovenMoerdijkers dat jullie zo rond de jaarlijkse MLF, in groten getale plegen af te reizen naar het Zuiden. En daar is niets mis mee, al blijkt het hele ongeschreven stelsel van gebruiken dat bij De MLF past, voor een aantal van jullie moeilijk te doorgronden.

Maar goed, we zijn doorgaans een gastvrij volkje hier aan de zuidzijde van het land en sturen jullie graag wat bij als blijkt dat hardnekkige, ongegronde BovenMokerheise vooroordelen rond carnaval jullie tijdens De MLF parten spelen en jullie in drieste overmoed dreigen te ontsporen.

Overigens is het mooie aan dat bijsturen, te zien hoe jullie in een Zenachtige staat van verwondering terechtkomen op het moment dat jullie je de vooroordeelschellen van de ogen vallen en jullie wegzinken in het warme bad dat De MLF eigenlijk is.

Maar voor dit jaar, beste BovenMokerheiers, wil ik jullie vooraf welgemeend en met de beste bedoelingen waarschuwen. Want ook aan de zuidelijke gastvrijheid om jullie je als BovenMokerheiers thuis te laten voelen op De MLF, zijn grenzen.

Die grens is het afgelopen jaar rigoureus getrokken door sinterklaas. Of beter gezegd door zijn BovenMokerheise witte hulppieten van de NOS. Kennelijk gevoed door onder BovenMokerheiers vastgeroeste naïeve vooroordelen, hebben zij de jeugdige kijkers van het sinterklaasjournaal geïnjecteerd met beelden van de carnavalsvierende Roermondenaren, die julie hier echt niet zullen aantreffen.

Ten eerste spreken we hier plat of Remunjs. Met het brabbeltaaltje dat die nep-NOS-Roemondenaren spraken in het sinterklaasjournaal kunt u hier nog geen pils bestellen, al zou u dood van de dorst voor de tapkast neerzijgen.

En nee! Ook zult u niet op De MLF na elke twee woorden die u spreekt door een koor van Roermondenaren worden getrakteerd op een driewerf ALAAF! ALAAF! ALAAF! terwijl een malloot met een trompetje uw andere oor doof staat te toeteren.

Neem van mij aan, dat zijn slechts waanbeelden van onwetende BovenMokerheiers die geenszins stroken met de wijze waarop wij De MLF vieren. Ik zeg u, laat die onzinnige, u door NOS-fantasten op de mouw gespelde waanbeelden over de carnavalsvierende Roermondenaar varen en u zult een geweldig MLF beleven.

Houdt u vast aan die waanbeelden, dan rest u slechts een grootse desillusie. Ik wens u allen, zoals we hier zeggen, eine sjoone vastelaovend…

Reactie (1)

  1. Loek

    Hans van mich moogse nog get dudelikker zin !

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *