De perfecte moord op de kinderonschuld?

(Column Van Bergen, Dagblad de Limburger, 17 juni 2012)

Perfecte moord op de kinderzielIk las deze week in deze krant dat een Canadese leraar is ontslagen omdat hij zijn 15-jarige leerlingen een film toonde waarop een gruwelijke moord wordt gepleegd. Geen studiowerk met nepbloed of latex snijwonden, wat kinderen van die leeftijd waarschijnlijk dagelijks zien,  nee een èchte moord.

 

De dader heeft de beelden van zijn gruweldaad zelf gemaakt en via internet met de wereld gedeeld. Het artikel meldde helaas niet waarom die Canadese leraar vond dat hij die film aan zijn klas moest laten zien, dus daar wil ik niets over zeggen. Misschien had hij er wel een subliem pedagogisch plan achter bedacht.

Wat het wel bij me oproept is de vraag hoeveel leraren er wèl ongestoord wegkomen met het belasten en besmetten van al die tere kinderzieltjes die door ouders in goedvertrouwen aan hun zorg worden toevertrouwd? Om in stijl te blijven: hoeveel docenten plegen  de ‘perfecte moord’ op de onschuld van kinderen?

Ik heb er in mijn schooljaren toch wel enkele voorbij zien komen die nooit in de beklaagdenbank terecht zijn gekomen terwijl hun gedrag naar leerlingen op zijn minst laakbaar te noemen was.

Zoals daar was die onderwijzer aan een school in Herten, die kennelijk alleen zijn ‘pedagogische overmacht’ kon laten gelden door er flink op los te meppen op het vlees van 8-jarigen. Zijn blote handen waren als gesel niet genoeg voor hem. Hij wisselde die met intens en zichtbaar genoegen af met meetlatten in diverse grootten en met boeken, liefst met harde kaft. Ik heb hem nooit in de beklaagdenbank zien staan.

Later, we waren zo’n 16 jaar, was er ook een leraar aan een Roermondse middelbare school die zijn opvoedkundige plichten wel heel serieus nam. Die hielden voor hem niet op bij schoolse onderwerpen als wiskunde of vreemde talen. Ook lichaamstaal vond hij kennelijk in het lespakket horen.

Hij had de gewoonte om op fuiven -waar hij bijna altijd verscheen- de rol van leraar te verruilen voor die van de would-be-kameraad, ook al was hij meer dan twintig jaar ouder.

Als het bier rijkelijk had gevloeid vertelde hij onomwonden over zijn intieme sexleven, onopgesmukt en op een manier die wij, al waren we pubers waarbij in die jaren de hormonen door het lijf gierden, zeer onprettig en storend vonden. En ook hij heeft, voor zover ik weet, de beklaagdenbank nooit bereikt.

Wie ik ook nooit in de beklaagdenbank heb gezien was die mooie, jonge docente die altijd, zomer en winter, een t-shirt droeg zonder BH eronder. Maar ach, ook al zullen heel wat pubers, waaronder ikzelf, veel leerstof hebben gemist omdat ze voortdurend op twee andere onderwerpen waren gefocust dan hun leerboek, voor haar mogen andere wetten gelden en wil ik met genoegen clementie tonen.

Heb je ook voorbeelden meegemaakt van onderwijzers en docenten die er zo hun eigen regels en normen op nahielden? Laat dan een reactie achter. Ik ben er benieuwd naar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *